dinsdag 4 november 2014

Van alle markten thuis

Drangedal, 7 juni 2014

Solvik Mat gaat naar de beurs, uh, markt! Zo begon het, met een zeer eenvoudig en goedkoop partytentje hebben we een marktkraampje in elkaar geflanst. Zelfgemaakte informatiebordjes en prijskaarten, de door Roely geplastificeerde logo's, een handjevol wasknijpers en een bolletje touw, een hoop improvisatie en toe maar!

Om de inkomsten op te krikken hebben we het afgelopen seizoen met ons kraampie op verschillende lokale festivals en markten gestaan, en met succes!


Kragerø, 12 juli 2014

De ene keer stonden we daar zonder tent, want bij het opbouwen bleek dat we wel de stokken bij ons hadden, maarrrr... het tentdoek in de haast toch vergeten waren... Van een vriendelijke, lokale meubelzaak op de hoek van de marktplaats konden we zonder problemen een grote tuinparasol voor die dag lenen. Die bescherming was niet alleen voor onze verkoopspulletjes nodig, maar ook voor ons, want op die dag, aan de kust in Kragerø, was het bloedheet.Ulefoss, 23 augustus 2014
Een andere keer bleek de plaats die voor ons bedoeld was zó klein, dat zelfs onze kleine tent niet tussen een broodkraam en een biertent paste.


Kragerø, 20 september 2014
|


Dan maar in de open lucht. Naast een biertent ja, in Noorwegen! Jaloerse blik naar al dat lekkers. Op zo'n markt in Noorwegen mag je het bier tegen betaling proeven, maar het is verboden om het daar gebotteld te kopen en mee naar huis te nemen. Op weer een warme marktdag zou het best lekker zijn om zo'n lekker ecologisch gebrouwen biertje van een microbrouwerij te proeven, maar ja, we moeten ook weer naar huis rijden. Ter plekke kopen en er thuis van genieten is er dus niet bij. Wat een kwelling, en daar sta je dan de hele dag naast...

Op de markt staan is een belevenis op zich en we leren snel. De eerste keer waren we nerveus: komen er wel klanten? Wat als ze iets vragen en we verstaan het niet, wat als ze niet snappen als we uitleg geven over wat wij maken en verkopen? We zijn in het diepe gedoken en het bleek heerlijk, en nog leuk ook.
Het directe contact met publiek dat geïnteresseerd is in lokaal en verantwoord geproduceerde voedingsproducten is erg inspirerend. In een soort van vlekkeloos Noors staan we iedereen vriendelijk te woord. Of ze uiteindelijk iets kopen of niet heeft niets te maken met onze beheersing van de Noorse taal, denk ik....
Op sommige markten gaat het rond dat we heerlijke gemberjam en mosterd hebben. Klanten komen naar ons toe en vragen alleen om die dingen. Op een gegeven moment is het op!
Weer een andere markt, we zijn voorbereid, extra gemberjam en mosterd meegenomen, en ja hoor, ze willen alleen maar augurken en speciale chutneys. Er valt geen touw aan vast te knopen wat het best in de smaak valt. Maar door de verkoop in onze eigen winkel en op de markten kunnen we inmiddels wel zeggen dat we een paar succesnummers hebben. Weer of geen weer, daar is helemaal geen hoogte van te krijgen. De laatste twee marktdagen in de regen hebben we meer verkocht dan op een paar stralende zomerse dagen.

Bø, 4 oktober 2014

 
We raken wat meer vertrouwd met andere marktstandhouders, raken wat aan de praat en helpen elkaar bij het opbouwen van de stands. We zien er inmiddels ook wat professioneler uit met een nieuwe tent die het weerbarstige Noorse weer aan kan.


Kragerø, 18 oktober 2014
We integreren in het 'marktgebeuren' in Noorwegen, met een blik op de toekomst, die vooralsnog niet verder reikt dan de herfstmarkten en meteen daarna kerstmarkten. We zijn er klaar voor!

Zometeen staan we daar, misschien met anderhalve meter sneeuw, koude voeten, maar dan wel met plezier en een voldaan gevoel. Dat blijft.

1 opmerking:

  1. Het ziet er prachtig uit allemaal! Zou het de verkoop nog stimuleren als de potentiële kopers zien hoe al dat ambachtelijke lokale lekkers wordt gemaakt? Als er een heerlijk geurende pot met het een of ander erin erbij staat waarin geroerd wordt? Of is dat op zo'n markt niet te realiseren (stroom, vergunningen)? Nou, hoe dan ook: ik vind het geweldig (voor wat het waard is... als bloglezer)

    BeantwoordenVerwijderen