zondag 30 december 2012

Einde jaar- begin nieuwe toekomst

Jul (Kerst) is in Noorwegen een belangrijke tijd, maar als je het vergelijkt met Nederland is het vooral een langdurig verhaal. Bedrijven en organisaties vergasten hun personeel op een Julebord, een feestelijke maaltijd, die soms al in eind november wordt gehouden.... Daarvoor hebben we vanuit Idunns Mathus druk gecaterd en hebben we ons tot het uiterste ingespannen met het maken van julegaverposer (mooi versierde tasjes met allerlei lekkers er in), inclusief de inhoud van die, zeg maar, kerstpakketten.

 
Het druk hebben en hard werken is op zich niet erg, maar het viel ons zwaar om in de laatste dagen van december 19 dagen achtereen te werken, in de wetenschap dat het daarna, voor ons, in dit bedrijf, gebeurd zou zijn. 
Met Kerst zijn we zelf dit jaar niet echt bezig geweest. Zaterdag voor Kerst was onze laatste werkdag. Een rare, bizarre dag. Veel bestellingen klaargemaakt, veel bezorgd. In een behoorlijk pak sneeuw, waardoor sommige locaties aardig lastig te bereiken waren. Dat maakte het in ieder geval weer spannend en de omgeving blijft betoveren.

Toen was het klaar en voelden we de spanning van ons afglijden, hoewel langzaam.

Lichamelijk en geestelijk zijn we meer uitgeput dan we hadden gedacht.

Maar gelukkig kunnen we voor het eerst in tijden weer genieten van al het moois om ons heen, al is dat in een straal van enkele tientallen meters.
Het naar buiten 'moeten' is heerlijk en rustgevend, in ieder geval in ons hoofd. Er moet sneeuw worden geruimd, hout voor de kachel worden gehaald uit de schuur. Een mooi paadje daarnaar toe maken is zelfs bij -15 graden nog een warm klusje waarbij je je hoofd leeg kunt maken.

Inmiddels is dat hout halen een hachelijk zaak geworden. Er ligt/lag een pak sneeuw van meer dan een meter op het dak en plotseling is het + 6 graden. Dat levert mooie plaatjes op, maar ook ijspegels die je liever niet in je nek wilt hebben.....
En dan Kerst. De eerste dag hebben we samen een en ander aan achterstallig huishoudelijk werk aangepakt: we waren er al lang niet meer toegekomen om de stofzuiger te hanteren bijvoorbeeld. Douche, kattebak, kachel, er schreeuwde van alles om schoonmaak. En dat lucht op. Oud opruimen, plaats maken voor nieuw.

Nog nauwelijks tijd gehad om te overpeinzen hoe we nu verder moeten.
Tweede Kerstdag hebben we ontspannen doorgebracht met vriend Piet, die nu ook even niet meer weet hoe hij in Norge verder moet. Lekker gegeten en gedronken en nagedacht over de mogelijkheden die er voor ons en voor hem zijn in het land waar we willen blijven.
Want dat blijft als een paal boven water staan: we blijven hier en we gaan alles op alles zetten om dat mogelijk te maken. Wat ons is overkomen biedt nu de kans om eindelijk de dingen te gaan doen waarvoor we eigenlijk gekomen waren. Mooie en (h)eerlijke producten maken en zelf bepalen wat en hoe! 

We moeten niet blijven hangen in bespiegelingen over waar het in het afgelopen jaar is misgegaan, maar met een open blik naar de toekomst kijken. We hebben ideeën genoeg. Daarvoor moeten we nu, op korte termijn, realistische plannen smeden. With al little help from our friends en de steun vanuit de gemeente. 

Om met 'de Kneet' te spreken, 'het is de dood of de gladiolen'.

We staan op de rand van een nieuwe toekomst (alweer??) en gaan vol vertrouwen 2013 in.
Skål (alvast)!


 

1 opmerking:

 1. Hei Henk en Aleid, zet 'm op in het nieuwe jaar :-)
  Wij wensen jullie alle goeds voor 2013 en dat al jullie dromen en wensen uitkomen!
  En natuurlijk succes met alle plannen.
  Groet Rinie & Franka van der Pluijm
  Birkelund camping

  BeantwoordenVerwijderen