woensdag 30 september 2015

Zomergasten

Toen de zomer echt op gang was gekomen kon op een mooie dag eindelijk ons bootje weer het water in - met hulp van buurman Olav, die daarvoor maar al te graag zijn tractor inzette,

 
en vol bewondering toekeek hoe Henk vervolgens naar de aanlegplek voor ons huis roeide.
 
 
 
De buitenboordmotor, die in de schuur had overwinterd, maakte geen aanstalten om te starten, dus konden we jammer genoeg nog geen tochtjes maken.
Wat we wel konden was werken in en genieten van de tuin, waar weer 2 kippetjes scharrelend rondstapten. Afgeschreven legkippen, door de buren gered van de slacht en blij met hun tweede, vrije leventje - alleen waren ze bijzonder gesteld op verse basilicum... ontdekten we, toen mijn moeizaam opgekweekte plantjes, die op het terras aan de buitenlucht moesten wennen, plotseling kaalgegeten bleken...
 
 
 Zucht. Basilicum is onmisbaar voor de pesto, die erg populair is in de winkel! Niet getreurd,  onmiddellijk nieuwe gezaaid, in 15 potjes op de vensterbank.
De wilde aardbeien en akelei schoten de grond uit, de lupines hadden zich flink vermeerderd en de rozen kwamen uitbundig tot bloei. 
 
 
Inmiddels zijn ze uitgebloeid en liggen er kilo's blozende rozenbottels in de vriezer, gratis ingrediënten voor dankbaar veel potjes jam. Er is regelmatig vraag naar rozenbotteljam, dus binnenkort moeten we daarmee aan de slag.
 
Eind juni arriveerden de eerste zomergasten: zus Patricia en vriendin Saskia kwamen weer een weekje logeren, en ze troffen het opnieuw met het weer.
 

 
 
Behalve lezen, puzzelen, praten en borrelen wilden ze wel graag ook iets in de keuken doen. Vorig jaar hadden ze karrevrachten pruimen schoongemaakt, maar door het natte voorjaar was alles dit jaar wat later dan normaal en waren de pruimen dus nog niet rijp.
Omdat we een paar ananassen hadden liggen - niet bepaald Noors seizoensfruit, maar we hebben allerlei vruchten op voorraad, voor de catering - zijn Patricia en Saskia die gaan schillen en hebben we voor het eerst ananasjam gemaakt. Met vanillestokjes en limoenschilletjes. Dat experiment is goed gelukt, het is lekker geworden!
 

Zo proberen we regelmatig een nieuw product te introduceren in de winkel. De vaste klanten vinden dat meestal spannend en proberen graag iets nieuws uit, zeker als we ze laten proeven.


Die zaterdag stonden we weer op de boerenmarkt in Kragerø - prachtig weer en flink veel aanloop; ook de nieuwe ananasjam werd aardig verkocht.
 
 
Zo'n marktdag is gezellig, maar ook vermoeiend, en hoewel we er steeds bedrevener in worden kost de voorbereiding veel tijd: producten selecteren, etiketteren, informatieborden bij elkaar zoeken, niks vergeten, en last but not least de auto inladen. Alles past er net in, maar alleen als de achterbank /stoelen er uit zijn. Eenmaal op de markt staat de tent in een paar minuten en in een kwartier hebben we alles ingericht. Na een paar uur weer alles afbreken en opnieuw inpakken...
Kortom, we kwamen moe thuis. Waar Saskia een heerlijke Griekse garnalenschotel had gemaakt, zodat we niet meer de keuken in hoefden.
 

En ze had er ook voor gezorgd dat de was droog en gevouwen binnen was,
 
 
terwijl Patricia het zitje bij de molensteen had opgezocht, om iets meer wind te vangen, zo warm was het op het balkon en op het terras.
 
Dinsdag konden we eindelijk met z'n vieren op pad. We reden de prachtige weg naar het opnieuw zonovergoten Kragerø, wandelden door het centrum(pje) en belandden op een terras aan het water. Heel gezellig, mooi uitzicht, glas wijn en jawel, een bordje heuse patat!
Het was voor Henk en mij de eerste keer in 3 jaar, zo'n uitje...
 
 
En de volgende dag was de week alweer op. Wordt hopelijk herhaald, volgend jaar.
 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten