maandag 7 september 2015

Voorbij

 
 
 
 
 
 
De vakanties zijn voorbij, voor de meeste mensen. Het hoogseizoen nadert z'n einde, maar wij hebben onze handen nog meer dan vol!
Alleen al aan het verwerken van de vele kilo's zomerfruit, die in de koelkasten en de vriezers liggen te wachten tot ze jam, gelei, chutney of wat dan ook gaan worden.
Als het weer mooi is - en dat is het: stralend, ver boven de 20 graden - is er nogal wat aanloop in het winkeltje, ook op de dagen dat we eigenlijk niet open zijn.


De zaterdagse markten gaan nog door; altijd een hoop logistiek gedoe en gesjouw, maar meestal qua verkoop zeer de moeite waard.
En dan heeft Henk sinds kort een nieuwe bijbaan, maar daarover schrijft hij zelf wel.

Nu de voorlopig laatste logees zijn vertrokken is het tijd voor een beknopte inhaalslag. Anders is het zo raar om zomaar 3 maanden over te slaan. Veel foto's nu, weinig tekst.

Het begon in mei, toen de tuin weer tuin begon te worden,en de tomatenplantjes eindelijk de volle grond in konden.
Als eersten arriveerden onze bezoeksters van het eerste uur, onze trouwe Utrechtse vriendinnen Roely, Ria en Angeniet.


Omdat we de volgende dag op de markt in Kragerø stonden met onze kraam,
 
 
en we de winkel op zondag, Pinksteren, open hadden, was er jammer genoeg weinig tijd om gevijven iets te ondernemen. Maar de dames vermaakten zich wel.
 
 
Op Tweede Pinksterdag konden we een uitstapje maken. We kozen voor Stavern, een oud plaatsje aan de kust, onder Larvik. In de 18e en 19e eeuw was het de belangrijkste marinebasis, met een commandopost op een klein eilandje, dat nu bewoond wordt door kunstenaars. Omdat het er doorgaans namelijk heel mooi en zonnig weer is (die dag helaas niet...). 
 


Stavern wemelt van de galerietjes, allemaal in de houten gebouwen van de voormalige kazernes, en toevallig was er een internationale voedselmarkt, met stands uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Nederland en nog veel meer landen. Oogverblindende kazen, allerlei soorten worst, olijven en allerlei andere onweerstaanbare delicatessen, die hier in Noorwegen vaak superduur of gewoonweg niet te krijgen zijn.
 
Mooi haventje met traditionele houten bootjes, veel kunst, ook bootjes als kunstobjecten:
 


Kortom, de dag vloog voorbij, en onze eerste logees van dit jaar vlogen de volgende dag terug naar Nederland. Met achterlating van de nodige boeken, kaas, stroopwafels, drop en meegesmokkelde flessen wijn. Bedankt en tot volgend jaar, meiden.
En bedankt voor het heerlijke jasje, Ria!
 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten