zaterdag 27 december 2014

Kerst in slow motion'O, wat kon het sneeuwen!' hoorden we Lohus en Finkers zingen. Nou, een heel dik pak ligt hier nog niet, maar een witte Kerst hadden we dus wel.


En een koude: min 12 vandaag (tot nu toe), min 15 gisteren. Verder hebben we Kerst maar een beetje in slow motion over ons heen laten komen. We waren moe, heel moe, na alle markten, en nadat we de winkel 14 dagen non-stop open hadden gehad. Ook als er maar weinig klanten komen betekent het dat we de hele dag paraat moeten zijn. Gelukkig hebben we de tijd prima kunnen gebruiken voor het maken van tijdrovende producten, zodat de voorraadruimte nu weer goed gevuld is met onder meer marmelades, chutneys, mosterd, pesto en kruidenzout. En een nieuwe, zeer lekkere chutney: van cranberries en port! Cranberries hadden we hier nog nooit gezien, dus toen we ze (in een luxe supermarkt in de stad) aantroffen hebben we er gelijk een flinke hoeveelheid van aangeschaft. Heerlijk!

 
Kerst is hier hét intieme familiegebeuren (zoiets als elkaar te eten vragen of samen een borrel drinken met je buren is dus niet gebruikelijk), maar elkaar voor die tijd iets geven is wel gewoon. Zo kwamen onze buren aan met een goeie fles wijn en een witte kerstster - het is een plant, écht, maar bespoten met zilverglitter...Wie dat heeft verzonnen...
 
De winterkou maakt het aantrekkelijk om lang te slapen: beide kerstdagen hebben we als marmotten een fors gat in de dag geslapen, daarna een frisse wandeling gemaakt in het als altijd betoverende landschap, waar we nooit op uitgekeken raken. Kíjk dan:
 
 
en

 
Maar natuurlijk hebben we 's avonds ook ons eigen bescheiden kerstdineetje gedaan.
 
 

 
Voor het overige was het vooral knus bij de houtkachel met eindelijk tijd voor een boek, de top 2000 op de achtergrond en eindeloos genieten van de spelende, spinnende en slapende poezen. Over wie later meer.
 

 


Inmiddels is het meer volledig dichtgevroren en staan er ruimschoots bloemen op de ramen boven. Wie weet kunnen we met oud en nieuw schaatsen, voor de deur?


We moesten wel grinniken om de berichten over de sneeuw, vandaag, in Nederland: 20 cm en daken storten in, treinen rijden niet, Staatsbosbeheer waarschuwt boswandelaars voor vallende takken, het halve land is ontregeld...Dat kunnen we hier aan niemand uitleggen!

Het wordt tijd om de elektrische dekens weer op te zoeken, de kerstspullen terug in hun doos te stoppen, oliebollen te bakken - en vol goede moed en in volle vaart op naar het nieuwe jaar!  

3 opmerkingen:

 1. Dag Henk en Aleid.

  Stiekem grinnik ik met jullie mee. Wanneer er hier in Nederland een weeralarm wordt uitgegeven denk ik ook vaak "Neem eens een voorbeeld aan de Scandinavische landen, daar gaat het leven gewoon door." Als nuchtere noorderling die de winter van '63 bewust heeft meegemaakt verbaas ik mij ook vaak om de lichte paniek die ontstaat wanneer de wereld wit gaat worden of als de wind zal aantrekken. Het grappige vind ik altijd dat men graag sneeuw wil, vooral met Kerst maar... het liever niet op de weg. Behalve als ze gaan wintersporten, dan maakt het niet uit hoeveel er op de weg ligt, ze gaan! Hoe dan ook.
  Nederlanders, ondoorgrondelijk.

  Ik wens jullie alle goeds voor 2015 toe en hoop nog lang te kunnen genieten van jullie blog!
  Hartelijke groet van Wil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wil,
   ook voor jou en voor alle andere ons onbekende lezers: een goed Oud en vooral een fijn Nieuw!
   Aleid & Henk

   Verwijderen
 2. Heerlijk genieten en ik hoop dat jullie inderdaad kunnen gaan schaatsen met oud en nieuw!

  BeantwoordenVerwijderen