vrijdag 26 september 2014

Solvik, The Movie

Op een stralende dag in, nog steeds, juli, kregen we bezoek van een filmregisseur en zijn assistente, uit het stadje Porsgrunn. Speurend naar een geschikte locatie waren ze hier in Henseid terechtgekomen en Solvik leek hen dé perfecte plek voor de opname van een (deel van) hun speelfilm. Daarvoor zou dan wel de straat waaraan ons huis en dat van de buren ligt, tijdens de opname moeten worden afgesloten. Of wij bezwaar hadden? Tuurlijk niet, ook omdat de shoot op een maandag zou plaatsvinden - en dan is onze winkel gesloten.


Een week later was het zover: van de vroege ochtend tot laat in de avond waren de filmploeg en een troep spelers druk in de weer met het opstellen van de set en het eindeloos opnieuw spelen en opnemen van spannende scenes.   
Omdat de regieassistente een nichtje is van onze vriendin Marit, die vlakbij ons woont, hadden we bij het buitenhuisje een terrasje geïmproviseerd voor de filmploeg. De hele morgen hebben we wafels staan bakken en koffie en thee gezet in de winkelkeuken, om de mensen tussen de scenes door van hapjes en drankjes te kunnen voorzien.
 
 
De temperatuur steeg die dag tot boven de 30 graden, dus we hadden erg te doen met de spelers, die in zware leren motorpakken moesten rondlopen. De film, Saga geheten, heeft een bizar scenario: een motorrijder moest bij ons om de hoek een ongelukkige valpartij krijgen. De hem achtervolgende groep vervaarlijke vrouwelijke motorrijders moest hem na zijn val ter plekke in elkaar slaan! Omdat hij iets verfoeilijks op z'n geweten had, en de rest van het verhaal in nogal vaag. Er komen Vikingen in voor, en heden en verleden lopen volkomen door elkaar. Het moet een wonderlijke film worden...
 
 
 

 


Er waren vooral veel grappige voorvallen. Toen de achtervolgde motormuis zijn prachtigste val had gemaakt en werkelijk heel kunstig was verongelukt, leverde dat applaus op van de geluidsmensen en de figuranten - maar gevloek van de cameraman, die net nu even niet had gefilmd... Ehm, vergeten de camera te laten draaien...Overnieuw dus.
En ook het woest aanstormen van de groep motorrijdsters (met felrood gestifte lippen) langs onze winkel moest worden herhaald, omdat dan de ene en dan de andere oude motor niet wilde starten. Moest er iemand naartoe rennen om met man en macht het ding weer aan de praat te krijgen...Maar mooie plaatjes leverde het op, en wij zaten op de eerste rang natuurlijk.
 
 
 
 
 
Uiteindelijk was er voldoende gedraaid en konden de spelers zich van hun benauwende pakken ontdoen en een duik in het heerlijke meer nemen, en afkoelen.
 
 
 
'Det er i Henseid det skjer!', schreef een buurtbewoner opgewonden op facebook, 'in Henseid gebeurt het!', en zo is het. Never a dull moment, in dit toch zo stille buurtschapje. 
 
Wij kregen vrijkaartjes voor de première van Saga, als dank voor onze gastvrijheid - maar wanneer de film klaar zal zijn is nog niet duidelijk. In elk geval iets om naar uit te kijken.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten