donderdag 2 januari 2014

De zaak van de geheime bestelling

'The Case of the Secret Order' zou niet misstaan als titel voor een spannend verhaal van Agatha Christie - en spannend was het voor ons! Om alles op tijd verzonnen, geproduceerd, verpakt en getransporteerd te krijgen! Wat? De kerstpakketten voor Bestuur Regio Utrecht!

Eind juli kregen we te horen dat de opdracht om 120 verrassingspakketten met Noorse producten, zoveel mogelijk biologisch en van eigen makelij, door onze voormalige werkgever in Utrecht aan Solvik Mat was gegund. Een mooie en omvangrijke uitdaging!
Er moest in elk geval een fles zelfgemaakte wijn in elk pakket, en voor het overige was het aan ons om de inhoud te bepalen. Vanwege de tijd die met het transport gemoeid zou zijn én het tijdstip waarop de heleboel in Nederland moest worden afgeleverd (half november), zaten er restricties aan de keuzes die we konden maken. Alles moest zonder koeling lang houdbaar zijn, dus we konden een vlees, vis, kip of zuivelingrediënten gebruiken.

Begin augustus zijn we meteen aan de slag gegaan; we hadden 3 maanden de tijd.
Best gecompliceerd om de logistiek goed in de gaten te houden: sommige producten hebben rijpingstijd nodig, andere zijn na bereiding direct al klaar voor consumptie. Sommige ingrediënten zijn beperkt verkrijgbaar, andere moet je van ver weg halen. We moesten een grote hoeveelheid glazen potten bestellen, flessen inslaan, etiketten maken, een ontwerp laten maken voor op de wijnflessen.We hadden extra brouwvaten nodig en een paar grote pannen. Moesten snel flink veel kruiden kweken in onze kassen (gelukkig zat het weer mee en groeiden ze als kool!), afspraken maken met leveranciers van biologisch fruit en groenten. De Aziatische winkels in de wijde omtrek afstruinen op zoek naar ingrediënten die in Noorse winkels niet te vinden zijn.

 
Voortdurend nieuwe wijn opzetten, bottelen, kurken en kapselen, totdat we 60 flessen rood en 60 flessen wit rustig konden laten rijpen.
 
 


Tegelijkertijd moesten we grote hoeveelheden mosterd opzetten, kilo's augurken snijden en inmaken, zeezout malen en mengen met verse knoflook en kruiden en alles de tijd geven om smaak te ontwikkelen. En zodra deze producten koel en donker met rust gelaten konden worden maakten we elke dag jam, marmelade en chutneys, totdat de logeerkamer vol stond met stapels volle kratten.

  

In de tussentijd haalden we honing bij een imker uit de buurt, lieten we fancy caramels van een zzp'ertje verder weg en met onze naam bedrukte pennen aanrukken. En werden er voor ons 120 stukken zeep op ambachtelijke wijze geproduceerd in Sandefjord aan de kust.

 
Tenslotte roosterden, suikerden en zoutten we avonden achtereen walnoten en pompoenpitten en verpakten we die in 120 kerstzakjes.


In die maanden gingen de pauzemomenten op aan het zaadjes peuteren: armen vol uitgebloeide lupines hebben we geplukt om de zaadjes uit de dozen te wippen en over 120 zelfgefabriceerde koffiefilterzakjes te verdelen. Hopelijk staan er komende zomer bossen paarse, witte en roze Noorse lupines in Hollandse tuinen!Uiteindelijk vonden we het pakket goed gevuld en konden we alle spullen natellen, inpakken en klaarmaken voor transport.Buurman Olav hielp ons aan pallets en zo hebben we alle 139 dozen gevuld met ruim 1300 potjes, flessen en zakjes beneden voor de winkel opgestapeld. En zo zijn onze laatste Nederlandse verhuisboxen weer vol naar Nederland geretourneerd...

 


We hebben er over getwijfeld om de pakketten zelf naar Nederland te gaan brengen, maar dat bleek niet haalbaar qua tijd en geld. Gelukkig vonden we Willem Drent, die ons in april 2012 naar Noorwegen heeft verhuisd, bereid om de klus te klaren. Hij rijdt wekelijks op Scandinavië en weet ons huis te vinden.

 
 
 Op 4 november was het zo ver: de enorme truck reed voor en in no time was alles verdwenen in de laadruimte. Dag, kerstcadeautjes! Dag, maanden werk! Op hoop van zegen!

Het was nog een heel gepuzzel geweest om alle (Noorse!) regels voor export naar een EU-land te vinden en begrijpen, de juiste formulieren aan te vragen en alle export- en douanedocumenten goed in te vullen. Een beetje spannend was het dus toch nog, of alles zonder kleerscheuren de grenzen over zou komen. Maar het is gelukt!
Operatie export geslaagd. The Case of the Secret Order is closed!

Secret? Ja, de hele operatie moest tot vlak voor Kerst geheim blijven, om de kerstverrassing voor het BRU-personeel niet te verklappen. Lastig om er al die tijd niet over te kunnen communiceren op dit medium!
Renske, communicatievrouw, kent als geen ander de kracht en het belang van communicatie. Alsnog Renske, hierbij een samenvatting van 'the making of'. Het was ons een groot genoegen en hopelijk is het pakket in goede aarde gevallen bij onze oud-collega's!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten