vrijdag 31 januari 2014

Under construction

 
De afgelopen dagen zijn we flink opgeschoten met de verbouw van de oude winkel onder ons huis. Dat wordt een heel mooi authentiek winkeltje met daarbij een flinke keuken. Van daaruit gaan we onze producten maken. Gelukkig hadden we hulp van twee vrienden vanuit Nederland, die in een paar dagen de zaak op z'n kop zetten en voortvarend aan de wederopbouw begonnen. 
 
Benn en Rob waren bij ons voor bouwkundig advies, het bouwen zelf en dat alles met een flinke dosis humor. Mooie combi!


 
Waar wij af en toe de moed laten zakken omdat we niet weten hoe we verder moeten, pakten zij met hamer, zaag en zwaarder materieel de boel op en timmerden er flink op los. Met van de buren geleend gereedschap zijn we een heel eind gekomen, ook al kwamen we bij het breekwerk een onaangenaam hoekje in de winkel tegen: langdurige blootstelling aan vocht en houtworm hadden er voor gezorgd dat we een fraai, extra uitzicht naar buiten bleken te hebben... 

Goede raad bleek echter niet zo duur. Zak cement gekocht, bakstenen die hier op het erf rondslingeren onder de sneeuw vandaan gehaald en een mooi muurtje verrees op de granieten fundamenten van het oude huis.
  
Gelukkig kwam er ook iets moois naar boven. Nadat we de vloer laag voor laag hadden afgepeld en van de oude bedekking hadden ontdaan werd er plotseling een prachtig eikenhouten vloertje zichtbaar. Een mooi parketje dat er waarschijnlijk al ligt sinds de bouw in 1870! Helaas is het alleen bij de entree van de winkel, maar dit gaan we in ere herstellen, ook al kost dat nog wel heel wat moeite..
  

Benn en Rob hebben er ook voor gezorgd dat we met minimale middelen zo'n eind zijn opgeschoten. Overgebleven plankjes van oude winkelkasten zijn hergebruikt om verplaatste kasten te verstevigen en uit te breiden. Ander resthout is gebruikt om er een provisorisch, tijdelijk toonbankje voor de winkel van te maken. We zullen zien hoe tijdelijk dat zal zijn, want we vinden het wel heel erg leuk en uniek! 


Onder weersomstandigheden die in Nederland ongetwijfeld tot vorstverlet zouden leiden is deze klus geklaard! In de tussentijd moeten we wel zorgen dat de boel een beetje sneeuwvrij blijft. De weg naar het hout voor de kachel moet vrij blijven en ook de blik op de wereld moet soms even worden opgeschoond...     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten