woensdag 18 december 2013

Wolf?

 
Was het een wolf? Ja, ik denk het wel of sterker, ik weet het zeker, ik heb een wolf gezien!

Vorige week reed ik in het donker terug vanuit Skien, na weer een verhuisklus. Het was glad dus reed ik niet zo hard. Na een bocht zag ik langs de kant van de weg een vrij groot beest lopen. Eerst dacht ik dat het een hert was, maar de bewegingen en het loopje waren anders. Ook had het niet het typerende witte kontje. Het is maar waar je op let...Het dier draaide zijn kop om in het licht van mijn koplampen. Een kop van een herdershond, maar dam met meer zwarttinten, en een grijze vacht. Prachtig! In de omgeving waar ik reed zijn nauwelijks huizen en er is niemand hier die het in z'n hoofd haalt om z'n hond in het donker, los langs de weg te laten lopen. It must be a wolf!


Foto uit een lokale krant van een wolf in Skien
We weten dat er hier wolven voorkomen, maar de kans dat je er één ziet is niet zo groot want het gaat om zeer kleine aantallen.
Veel Noren worden al helemaal gek als er één enkele wolf gesignaleerd wordt en trekken massaal ten strijde. Afgelopen zaterdag is de jacht geopend op de wolf op de foto in Skien. 1.700 aanmeldingen om mee te doen. Leuk tijdverdrijf op de vrije zaterdag......Alsof het volksvijand nummer 1 is en in troepen de mens belaagt! In de hele fylke (provincie) Telemark zou het gaan om een handjevol wolven, op een immens grondgebied. De wolf is een schuw dier dat mensen uit de weg gaat en zich heus niet zal storten op het hondje dat je net aan het uitlaten bent. Er wordt elkaar angst aangepraat en het provinciebestuur heeft in al haar wijsheid besloten dat Telemark 'wolvenvrij' moet zijn. Dus schieten maar..!

De volgende dag vertelde ik Arild, mijn baas bij het verhuisbedrijf, schoorvoetend van mijn 'ontmoeting'. Misschien was hij ook wel een jager...Zijn reactie was overduidelijk: alleen een enkele schapenboer moet op zijn hoede zijn en het is 'helt idiot' dat er massaal en hysterisch gejaagd wordt op de wolven. Die beesten horen hier, ze waren hier eerder dan wij, hebben hier hun territorium en daar hebben we het mee te doen. Waarvan akte.

Vorige week stond ook deze foto in de krant. Een eland met haar kalf, die dagelijks de veranda en tuin bezoekt van een woning in Kragerø, hier niet zo ver vandaan. De dieren worden door de bewoners en hun buren bijgevoerd en beschermd tegen de jacht.

Noren en hun jachtgevoel, het zal nooit wennen.

 

1 opmerking:

  1. BRU heeft wel het meest originele kerstpakket! Wat een leuke verrassing. Kon natuurlijk de chocolaatjes met cornflakes niet laten liggen. Als alle andere cadeautjes net zo lekker zijn.... Er volgt toch nog wel een blog met the making of...?
    Fijne feestdagen en alvast een liefdevol en succesvol 2014 toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen