woensdag 26 juni 2013

De langste dag, voor ons dan

De nachten gaan weer langer worden volgens de kalender, de langste dag is al voorbij.  Maar gisteren was het voor ons een zeer lange dag: we ontvingen telefonisch onze eerste grote bestelling! Wat een feest! Solvik Mat gaat lopen!

Een forse zogenaamde gårdsbutikk, een boerderijwinkel die vooral streekgebonden producten verkoopt, wilde die van ons ook verkopen. Elk van de 10 dingen die we in onze brochure hebben staan! Liefst morgen: de winkel opent a.s. vrijdag. Dit soort gårdsbutikker zijn meestal alleen in het zomerseizoen in bedrijf, zo van juli tot november.

Daar zeg je als startende ondernemertjes natuurlijk nooit nee tegen - maar eh, we hadden niet alles voldoende op voorraad, dus moesten meteen de handen uit de mouwen. Henk moest eerst naar Porsgrunn rijden om de benodigde ingrediënten te halen - daar zit een Aziatische winkel die prachtige verse groenten heeft en veel goedkoper is dan de gemiddelde supermarkt - en samen waren we de rest van de dag tot laat in de avond bezig met het maken van de ontbrekende potjes chutney en jam, het printen en plakken van etiketten etc. Vanmorgen kon Henk 2 grote kratten met bijna 100 potten en potjes (chutneys, jam, marmelade, chilipasta en augurken) afleveren in Gvarv, een gehucht hier zo'n uur en een kwartier vandaan. Yes! De winkel is in de streek bekend en heeft veel aanloop, dus we hopen op meer bestellingen uit die hoek.  

Vorige week hadden we al zo'n 50 potjes uitgezet bij een pension in Hjartdal, nog een stukje verder weg. Bij dat pension is ook een kleine winkel, waar vorig jaar onze chutneys en augurken zijn verkocht. Toen nog van "Idunns Mathus", maar nu, jawel, van "Solvik Mat".

En dan is er nog onze vriendin Siv, die in Porsgrunn biologisch brood bakt en dat in haar prachtige winkeltje in het centrum verkoopt. Ook daar staan onze nieuwe producten in de schappen. Toe maar, heel Telemark vraagt straks om die lieve potjes met dat mooie plaatje er op en dat lekkere spul er in!
Het logo is nu ons eigendom, de naam is aangepast, Idunn mag het logo niet meer gebruiken en heeft het van de bedrijfsauto's laten verwijderen. Ons Solvik Mat-logo moet bij de mensen op het netvlies komen en associaties oproepen met gezond en eerlijk voedsel. Onze brochures en de website moeten hun werk gaan doen. Maar het begin is er!

Vorige week kregen we bericht dat we toestemming hebben om met behoud van ons uitkerinkje te werken aan de oprichting van ons eigen bedrijf. Dat zijn we natuurlijk al lang aan het doen, maar officiële goedkeuring van het plan is wel noodzakelijk. Ook dat is dus een hoopgevende stap in de goede richting. We krijgen 3 maanden de tijd, met een mogelijkheid tot verlenging met 3 maanden. In die periode mogen we nog niet verkopen. Dat doen we natuurlijk wel, alleen sturen we de rekeningen dan pas later.

We lopen achter met vertellen en laten zien, want we hebben het druk. Gelukkig! Later meer, vooral nog over de aanloop naar die langste dag.
Alleen nog even deze:

 
 
 
de padden kwamen weer langs, op weg naar het water, en deze:
 
 
 
de specht was te groot voor het voederhuisje.
 
 
De 'krant', het plaatselijke weekblaadje 'Drangedals Posten', vond de foto's leuk genoeg om ze te plaatsen. Niet precies het soort publiciteit dat we nodig hebben als bedrijf - maar toch grappig. En je naam in de krant, ach, dat kan op deze manier ook geen kwaad.
 
 
 
 


1 opmerking:

  1. Wat fijn dat jullie eindelijk jullie eigen bedrijf kunnen gaan opbouwen. De beste reclame zijn tevreden klanten en soms kan een foto in de plaatselijk krant ook wonderen doen en voor extra af/omzet zorgen. Veel succes met maken van al het lekkers en het werven van nieuwe klanten. Jammer dat we ver weg zitten anders zouden we ook wel wat Solvik Mat willen verkopen.
    Groet Franka

    BeantwoordenVerwijderen