Op zondagmorgen arriveerden ze met de boot uit Kiel in Oslo, en aan het begin van de middag konden we ze op Solvik verwelkomen. Maandag waren we vrij en konden we gevieren een wandeling maken, en veel eten van de prachtige marsepein-slagroomtaart die Idunn voor de gelegenheid had gefabriceerd.
Woensdag zijn Jan en Annemarie naar Oslo vertrokken om de laatste dag van hun korte vakantie te gebruiken voor een nadere exploratie van die stad. Wij bleven achter met een flink aantal volle werkdagen voor de boeg - maar gelukkig ook met een aangevulde tabakvoorraad. Op bestelling meegebracht door ons bezoek.
Die vrijdag hadden we in Tokeblikk, de prachtige gelegenheidslocatie die we vaak gebruiken, een zgn. Damenesaften georganiseerd.Een avond voor uitsluitend dames. Dat vereiste van 's morgens vroeg tot 's avonds laat fors wat voorbereiding en logistiek geregel. Terwijl Henk bestellingen in de regio rondbracht en Idunn de ene na de ander taart bakte, maakte ik het zelfverzonnen saladebuffet klaar. Dat bestond uit 5 verschillende salades met het accent op gezond en licht' - dus alles zonder het minste likje mayonaise of slagroom...Niet erg gebruikelijk in de Noorse keuken.
Tokeblikk ligt op een paar honderd meter afstand van onze bedrijfskeuken en biedt een adembenemend uitzicht op het Tokemeer en de beboste bergen die dat meer omzomen. Die avond hadden we er 42 vrouwen te gast, die onder het genot van een drankje eerst konden luisteren naar muziek, vervolgens konden kijken naar de nieuwste herfstmode en daarna zich tegoed konden doen aan een uitgebreid buffet - met de onvermijdelijke koffie en taart toe. Idunn had 2 meisjes uit de buurt bereid gevonden liedjes te komen zingen en zichzelf te begeleiden op een gitaar. Verder waren er 7 vrouwelijke kennissen die wel mannequin wilden spelen en de collecties van een modehuis, een schoenenzaak en een zilversmid uit Kragerø wilden showen. De gasten hadden zonder uitzondering hun zondagse kleren aangetrokken en hun mooiste sieraden opgediept voor dit avondje uit - zodat wij soms moeite hadden met het onderscheid tussen publiek en mannequins.
Het werd een succes. Alles verliep volgens scenario en het saladebuffet viel in goede aarde. Henk en ik werden na afloop van het programma veelvuldig gecomplimenteerd door de gasten. Saillant detail is dat we vooral werden bedankt voor 'het nieuwe eten' ! Couscous is hier niet echt algemeen nee, en dat je heerlijke salades kunt maken met scampi, druiven, feta en aardbeien etc. was voor het merendeel van de dames een eyeopener. Het was een meer dan 12-urige werkdag, gevolgd door een zaterdag en een zondag met werk van 7.30 tot 15.00 uur, dat wel. Maar met dit soort acties zitten we kennelijk op de goede weg.
Komt voor herhaling in aanmerking dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten