dinsdag 17 juli 2012

Komkommertijd en voorbereiding op andere frisheid

De weken schieten voorbij en er is weer zo veel gebeurd dat het maken van een blog er telkens bij in schiet. De volgorde der dingen is ook niet bij te benen. Voordeel is in ieder geval dat geen dag hetzelfde is en als er zich een kans voordoet of er iets leuks aan de hand is, we die momenten met beide handen aangrijpen, en het beleven.

Vorige week, toen ons familiebezoek net gearriveerd was (daarover later meer....) belde Henk van de Gartneri of we niet iets met komkommers ('agurker' heten die hier) wilden doen. Het is letterlijk en figuurlijk komkommertijd. Die dingen groeien als kool, maar in de Noorse vakantietijd is er nauwelijks vraag naar. Wonderwel heet komkommertijd hier 'agurktid'. Een raar geval, zo'n komkommer, maar ook erg lekker en fris. Daar is wel wat mee te doen, zeker nu voor ons bedrijf de vakantietijd voelbaar is.

Afgelopen donderdag kwam het verzoek of wij een stuk of honderd bakjes komkommersalade van ecologisch geteelde komkommers wilden maken voor een zogenaamde 'Bondensmarked' op zaterdag. Dat is een boerenmarkt, waar allerlei producten uit de regio worden aangeboden. Een mooie kans om de mensen te laten proeven wat je zoal met bijvoorbeeld komkommers kunt doen, dus vrijdag aan de slag! Schillen, snijden en mixen, en dressings bereiden.
We hebben 2 varianten gemaakt en hebben er dagenlang groene vingers aan over gehouden. Waarschijnlijk was een komkommeraureool zichtbaar.

Dat is voor nu wel even het enige wat we eraan over hebben gehouden, want de verkoop viel tegen. De Gartneri en wij zijn en blijven echter enthousiast over het smakelijke product en hebben de salades dan ook aan de ecologische groothandel in Oslo aangeboden. Als de klanten de smaak waarderen volgen er misschien wel meer orders en staan we binnenkort weer een mooi zomerfris salaadetje te maken. We hebben de smaak te pakken.

Wie ook de smaak te pakken heeft is ons nieuwe gezinslid; hij kan nu al niet wachten op lichting 3 van onze zelfgemaakte wijn...

Door de relatief hoge temperaturen van de afgelopen dagen zijn we nog lang niet bezig met andere Noorse weertypen. Maar plotseling stond daar de leverancier van ons kachelhout voor de deur. Ook vakantietijd en even niks te doen, had die nu wel even tijd om het bestelde hout voor de winter te brengen. Zo'n bult versgezaagde en gehakte houtjes moet dan wel getransporteerd worden naar onze hooggelegen schuur. Gelukkig bracht de tractor van de buurman uitkomst en kon het hout tot aan de voordeur worden afgeleverd.
Ik had, heel naief, gedacht om die houtjes binnen netjes op te stapelen, maar buurman Olav was heel beslist, of had daar geen zin in: hup, door het gat mikken en op een stapel gooien. Waarom ook niet? Het is wel even wennen om zo direct met je energievoorziening bezig te zijn. De gebruikelijke thermostaatknop van de cv heeft plaats gemaakt voor heerlijk geurend hout dat voor de nodige warmte moet zorgen. Na de geklaarde klus zijn we heerlijk het meer ingedoken en hebben we een biertje gedronken, vooral op het feit dat het nog lang geen winter is!    

1 opmerking:

  1. Hoi Henk en Aleid

    Ik had het ook vanmiddag op holte kunnen vertellen maar vond een reactie op jullie blog veel leuker. Ik heb gisteren van Piet 2 bakjes met komkommer salade gehad om te proeven en kan jullie vertellen dat het van een uitstekende kwaliteit is , mijn complimenten hiervoor. Het begon met 1 hapje om te proberen maar het werd toch uiteindelijk het hele bakje, het is dus te lekker om te stoppen en weer in de koelkast te zetten. Ga zo door met jullie producten zou ik zeggen en als je iemand zoek om te proeven meld ik mij vrijwillig aan.
    Gr. Rob

    BeantwoordenVerwijderen