zondag 28 juli 2013

Workingclass hero

mijn nieuwe werkkleding met het logo van Telemark Flytteservice

Jaja, het is zover, ik heb werk gevonden! Na al een paar keer geen enkele reactie te hebben gehad op mijn sollicitaties ging het nu plotseling heel erg snel. Op de site van de NAV, de Noorse UWV, zag ik een vacature voor een sjåfør/hjelpemann bij een flytteservice (verhuisbedrijf) in Skien, een stad zo'n 45 minuten hier vandaan. Nog geen twee weken geleden op zondagmiddag een sollicitatie in elkaar gedraaid en verstuurd. Diezelfde avond kreeg ik al een antwoord: of ik de dag erop, maandagmiddag, langs kon komen voor een gesprek. Eén van de 4 kandidaten had afgezegd dus was er ruimte voor een gesprek met mij. Inmiddels weet ik dat dergelijke gesprekken hier informeel zijn, dus mij druk maken over 'wat trek ik aan' heb ik niet gedaan. Gelet op de functie leek een pak (ik heb er nog een paar...) sowieso niet erg toepasselijk. Mijn eerste sollicitatiegesprek in Noorwegen! Hoe zou dat gaan? Kan ik me redden met mijn Noors? 
Het gesprek met de baas van het bedrijf was errug informeel. Ik zat in een piepklein kantoortje met tegenover mij een gespierde, bonkige kerel in een t-shirt, korte broek en werkklompen. Zelfs in mijn (lange) spijkerbroek en t-shirt voelde ik mij al enigszins overdressed. 
De baas, Arild, vertelde met enige trots over zijn bedrijf en vroeg eigenlijk helemaal niks aan mij. Aan het eind van het gesprek vroeg hij wanneer ik zou kunnen beginnen. Voorzichtig zei ik dat dat volgende week zou kunnen. Doortastend vroeg hij: "heb je morgen iets te doen, of zou je dan kunnen komen werken?" Nou ja, ach, dat kan!
Na die eerste slopende dinsdag, want het was bloedheet, vroeg hij in de vrachtwagen of ik het zag zitten. Toen ik ja zei, kreeg ik een stevige klauw (een ander woord heb ik er niet voor) en de zaak was beklonken. Hoezo zijn Noren niet zo snel in het nemen van beslissingen?

Inmiddels heb ik er drie werkdagen opzitten en die waren allemaal bloedheet dus het was een zweterig geheel. Het is geen volledige baan, maar dat vind ik ook niet zo erg. Ik weet ook niet of ik het fysiek zou volhouden om dit 5 dagen in de week te doen. Mijn baas vindt van wel, het gaat volgens hem steeds gemakkelijker.... Na elke werkdag kreeg ik een bemoedigende schouderklop die mij bijna ter aarde deed storten. Hij is tevreden, zoveel is wel duidelijk.
En ik ook! Je komt nog eens ergens en ziet hoe Noren wonen, wat voor spullen ze hebben. Daarnaast heb ik nu al geleerd hoe je met handige hulpmiddelen heel veel werk kunt verzetten zonder je rug de vernieling in te draaien. Ik ben trots op mijn nieuwe carrière!


Naast dit parttime werk blijft er ook tijd over voor Solvik Mat, want dat moet wel de hoofdmoot van ons bestaan worden, en ook om andere klussen te doen.
Zo zaag ik het snoeihout uit de tuin in bruikbare stukken voor de kachel, mocht het in deze tijd toch nog wat frisser worden. Ik noem het zomerhout.Inmiddels zijn de in de kas opgekweekte bonenplanten groot genoeg om op zichzelf te gaan wonen. Ze moeten de volle grond in, maar dan moet er eerst een perk gemaakt worden. Ook geen licht karweitje bij de huidige temperaturen , maar deze verhuizer staat voor niets.....    

Hier kunnen straks de bonenplanten wonen

3 opmerkingen:

 1. he Henk, goed zeg. Nog beperkingen op je actie radius? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. uhm, klusje Costa Rica? Ik zal eens met de baas praten....

   Verwijderen
 2. Ha Henk en Aleid ook,
  even een berichtje van oudbuurvrouw Caroline op nr 11.
  Jullie vorige blog maakte dat ik even het volgende wil sturen:
  info over de Nonolet. Dat is latijn voor...
  Een perfecte oplossing als je ergens een (tijdelijk) toilet nodig hebt. Ik heb er ervaring mee. Het is bio, je kan de tuin ermee bemesten (niet de eetbare planten in de eerste twee jaar) en last-but-not-least: je kan 'm zelfbouwen. Henk na het verhuizen, of Aleid na het tuinieren en klantenwerven.
  zie: http://www.de12ambachten.nl/nonolet.html
  zie: http://www.de12ambachten.nl/beter1x/beter1x106-09-01-zelfbouwgfttoilet.php
  Zet 'm op daar!
  Ik geniet van jullie blogs!
  Caroline

  BeantwoordenVerwijderen