dinsdag 2 oktober 2012

Herfst

 
Wij hadden het eigenlijk eerder verwacht, maar het is nu toch echt herfst. Het vreemde is dat de temperaturen nog behoorlijk hoog zijn. Zo hoog dat we aan het eind van de middag nog lekker in een t-shirtje in de zon kunnen zitten. Afgelopen zondag zelfs 's ochtends nog volop in de zon en uit de wind een kop koffie kunnen drinken. De laatste keer grasmaaien gebeurde nog vol in de zon en dat terwijl we in diezelfde week de eerste echte nachtvorst hadden en 's ochtends het ijs van de  autoruiten moesten krabben.
Aleid is druk bezig met het maken van jam van de rozenbottels die in groten getale te vinden zijn om ons huis. Een leuk klusje, zeker als dat nog voor een deel buiten kan gebeuren.

Maaar het gaat nu hard, de kleuren van de bomen, varens etc.  zien we per dag veranderen en ook het tijdstip waarop de zon achter de bergen verdwijnt wordt steeds vroeger. Nog maar een paar weken geleden was dat 20.10 (precies getimed), nu is dat al 17.00 uur.

Iedereen om ons heen maakt zich klaar voor de winter en soms lijkt het wel of de Noren de herfst zien als een lang verwacht einde aan de zomer.......

De stokken langs de kant van de weg,  wegwijzers voor de sneeuwruimers en voor weggebruikers, zijn al 2 weken geleden geplaatst. Daar worden we toch best een beetje zenuwachtig van, op weg naar onze eerste Noorse winter! Over een week of twee, drie gaan de spijkerbanden onder de auto. Raar idee, maar ook erg spannend.
We kijken naar wat onze buren allemaal doen ter voorbereiding op de winter en luisteren goed naar hun adviezen. Dus, ik heb maar een 'Varmedress' aangeschaft, voor klussen en tijdverdrijf buitenshuis. Je krijgt toch meteen een Amundsengevoel in zo'n ding en het idee dat je niks kan gebeuren.

Inmiddels is in een van de ramen van de achterkamer een nieuw kozijn met dubbelglas geplaatst. Was gepland in mei, maar ach, het was een mooie zomer...


en gesloopt, van binnenuit gezien

het oude raamkozijn van buiten...

Al het hout voor de kachel ligt binnen en is droog. We stoken de kachel nu al elke avond even op, maar soms wordt het dan zo warm dat je bijna weer op het balkon wil zitten.

We zijn er klaar voor en kijken ook echt uit naar de winter. Het uitzicht op het meer zal zo anders zijn en ook de activiteiten op en rond het water zullen veranderen. Op dit moment is de waterstand extreem laag: alsof het meer ruimte maakt voor het wassende herfstwater en voor daarna het smeltwater.Als ze die functie hier zouden kennen, zou ik zo solliciteren op een baan als rayonhoofd (het pak heb ik al!). Het kunnen doorgeven van de ijsdikte zal de collega's van de Elfstredenvereniging groen maken van jaloezie....
Maar goed, misschien piepen we over een paar weken wel anders, hoor. Volg dit blog maar...

We zijn nu druk bezig om de door ons in de zomer ontwikkelde producten te slijten op markten en bij zgn. gardsbutikken, boerderijwinkels. Dat is veelbelovend en ook leerzaam voor volgdend jaar.

Nog even en we zijn hier een half jaar. Zo kort nog of al zo lang, dat is de vraag. Daarover later meer.

3 opmerkingen:

 1. He Henk, het prijskaartje zit nog aan je mooie pak!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spannend ja, de eerste winter. Voor ons wordt het alweer winter nummer 4, maar toch elke keer weer bijzonder. Wij ervaren dat we tijdens de overgang van zomer/herfst naar winter niet uitkijken naar een half jaar koude/witte wereld, maar als we dan weer midden in zitten is het toch ook wel weer prachtig. Schoon, rustig weer (hier in Folldal althans) en heerlijk fris. Enkel de extreme dagen met temperaturen onder -30 mogen van ons achterblijven. Maar daar zullen jullie waarschijnlijk niet zo'n last van hebben in het Zuiden. Geniet ervan !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om zo met jullie mee te lezen! Gelukkig had ik het kaartje met jullie nieuwe adres nog liggen. Geweldig dat jullie aan dit avontuur begonnen zijn. Hoe vaak fantaseren mensen over zo'n stap , en nemen hem niet. Jullie wel! Veel geluk en genieten samen.
  Groet, Ellen ,(oud buurmeisje)

  BeantwoordenVerwijderen