dinsdag 22 december 2015

Basilicumbos


Ergens in september waren we ineens door de basilicum heen. Vanaf het vroege voorjaar hebben we aan de lopende band gezaaid, in tientallen potjes in de vensterbank. Als ze eenmaal goed opgekomen zijn gingen ze verspeend en al naar buiten om in de kasjes verder te groeien, tot flinke planten. Dat ging uitstekend, zodat we aldoor verse blaadjes genoeg hadden voor de catering. Behalve dan die keer toen de kippen een paar planten op het terras hadden ontdekt en leeggegeten dan...


Basilicumplantjes hier kopen is niet echt een optie: ze zijn duur en slecht, meestal binnen een dag of twee al slap, en dat geldt eigenlijk voor alle kruidenplantjes. Misschien omdat ze geïmporteerd zijn, en de stress van het transport ze teveel is. 
Zelf kweken is dus een uitkomst. Ook rozemarijn, thijm, oregano, bieslook en munt hebben we de hele zomer door uit eigen kas kunnen plukken, maar basilicum gebruiken we het allermeest. 


Vooral voor de productie van verse pesto, die op de markten nogal in trek is. 

Toen het laatste zakje zaad leeg en het laatste volwassen plantje geslacht was hadden we een probleem: in het tuincentrum, waar normaal een enorme wand staat opgesteld die helemaal afgeladen is met zakjes zaaigoed, was tot onze ontsteltenis niets van dien aard meer te vinden. Niks meer van bloemen, groenten en kruiden - we hebben de hal wel drie keer verbaasd doorzocht, misschien stonden ze op een andere plek? Niet dus. En nergens, bij geen enkele andere winkel! 
Alsof van hogerhand was besloten dat, omdat het september was, iedereen in dit land nu maar moest ophouden met zaaien en kweken. Idioot! 

Gelukkig was het felbegeerde basilicumzaad in Nederland nog wel te vinden en konden onze hulptroepen aldaar een voorraad zakjes opsturen - dank, Patricia, Hans en Saskia! 


Binnen de kortste keren was de huiskamer veranderd in een waar basilcumbos: de vensterbank stond weer vol met malse plantjes, die nu verder binnen moesten blijven, omdat het 's nachts te koud werd in de kasjes.


Zo hebben we nog massa's potjes heerlijke pesto kunnen maken.


Nu moet de productie een dezer dagen voorlopig worden stilgelegd, want inmiddels is het ook op de vensterbank te koud voor de plantjes. 

Te koud voor de plantjes ja, maar hoewel het bijna Kerst is, is de temperatuur merkwaardig hoog en het weer druilerig, net als in Nederland. Geen sneeuw te bekennen nog. 


Duisternis, dat wel. Vandaag is het de kortste dag van het jaar: vanmorgen werd het om 9.45 uur licht, het is nu 14.45 uur en bijna donker. Vanaf morgen zullen de dagen weer gaan lengen. 

Vanaf morgen houden we de winkel lekker dicht en spelen we kerstrecesje, tot 2 januari. 
Even een paar dagen vrij. En oliebollen bakken. Gezellige feestdagen iedereen!

1 opmerking:

  1. Ook voor jullie de allerbeste wensen voor een mooi warm kerstfeest en een goed 2016 .
    Rini

    BeantwoordenVerwijderen