maandag 1 juni 2015

handwerk

De lange donkere maanden liggen achter ons.
Er waren weekends zonder noemenswaardige klandizie in de winkel, weken zonder cateringbestellingen of markten, zonder betaalbare groenten of fruit om iets van te kunnen produceren. Maar we hebben de tijd goed kunnen besteden. Met schilderen bijvoorbeeld:
 
 
De beide houten bankjes die het hele seizoen buiten voor de winkel hadden gestaan bleken niet genoeg bescherming te hebben gehad van hun laklaag en zagen er, geteisterd door sneeuw, regen en wind, niet bepaald meer uitnodigend uit. Nu weer wel:
 
 
al kreeg de kersverse 'gammel rød' verflaag het half maart nog even hard te verduren:
 
 

 

 
en moest er plotseling weer sneeuw worden geruimd, als we de deur uit wilden...
 


of als we de auto nodig hadden....
Ook de vergeelde verf op de honderd jaar oude deuren in de achterkamer heeft een vers laagje gekregen:

 
Grappige deuren naar de tuin, die helaas niet meer open kunnen: volgens Olav zijn ze in geen honderd jaar open geweest en is bovendien de sleutel al even lang zoek. Op de een of andere manier verbaast ons dat niet echt...
 
Onze eerste, krakkemikkerige partytent was na 5 x opzetten al op zo veel plaatsen gescheurd dat hij onbruikbaar was geworden. Als tent dan, maar niet verknipt en vernaaid tot ca. 60 tasjes. Daarmee kunnen we de aanschaf van dure papieren tasjes voor in de winkel weer even uitstellen.
We moesten wel geduld hebben met verwerken van die enorme lappen knisperende kunststof, want de poezen vinden alles wat we op de kamervloer uitspreiden geweldig interessant om op en onder te spelen:
 
 
Niet te zien, maar hier zitten er 2 onder het zeil te klieren...
Avonden met de naaimachine op tafel, en het resultaat was bevredigend.
 


Ook onze parasol, wreed verwoest door een heftige stormvlaag, is getransformeerd in een paar tientallen winkeltasjes. Stevig en herbruikbaar.
En vervolgens hebben de goede stukken van nog wat oude gordijnen (in dit huis achtergebleven), tafellakens en te heet gewassen kledingstukken ook een tweede leven gekregen. Met van restjes wol en katoen gehaakte hengseltjes er aan geknutseld. Een rijtje kleurige tasjes fleurt nu de winkel op; we verkopen ze voor een paar kronen per stuk aan klanten die hun inkopen liever in een duurzaam tasje meenemen, dan in een plastic supermarkttasje, waarvoor altijd een kroon in rekening wordt gebracht.


Tenslotte - die naaimachine bleef tot ver in het voorjaar maar op de tafel staan - hebben kleinere stukjes stof van allerlei aard een plek gekregen in vrolijke lapjesdekens, met warme fleece aan de achterkant, voor op de logeerbedden.

 
 
 
Waar Pippi en Poppy zich natuurlijk ook voortdurend mee bemoeiden.
 
 
Verder zijn we flink aan het zaaien gegaan: groenten en kruiden voorkweken in de zonnige vensterbank, zodat ze als het weer het toestaat in de kasjes en bedjes in de tuin verder kunnen groeien. Hopelijk levert dat dit jaar iets op. Zodat we niet alleen pesto van eigengekweekte basilicum kunnen aanbieden, maar ook chutneys van tomaten, bosuitjes, courgettes etc. uit eigen tuin. Moet het weer wel meezitten.
 
 
Kortom, de winter was zinvol, we zijn klaar voor een vruchtbare zomer! 


2 opmerkingen:

  1. Jullie zijn lekker bezig geweest van de winter. Leuk die tasjes en wat een goed idee om de partytent hergebruiken (is dat een werkwoord eigenlijk?)
    Hoe gaat het met de kruiden en groenten? Groeit zeker als kool met dat fijne weer dat jullie hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik herken een oud tafellaken, het oranje-roze geruite...! Goed hergebruikt! Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen