zaterdag 28 maart 2015

Even geen blog

bij haar 91ste verjaardag, mei 2013

Even geen blog nu - vandaag stierf mijn oude moeder, 2 maanden voordat ze 93 zou zijn geworden.
Vorige week werd ze geveld door een herseninfarct, waaruit ze niet meer tot bewustzijn is gekomen. Na een paar dagen in het ziekenhuis, waar werd geconstateerd dat er geen kans op herstel meer was, is ze naar haar eigen appartement teruggebracht en daar, in haar eigen omgeving en in haar eigen bed, heeft ze vanmiddag haar laatste adem uitgeblazen. Als laatste van een gezin van 6 kinderen: haar broers en zusters zijn haar allemaal allang voorgegaan. Einde van een tijdperk, dus.

als jonge vrouw..........en bij Kees' 50ste verjaardag in 1989 
We hebben niet altijd een fijne relatie gehad, mijn moeder en ik, en de laatste jaren is onze communicatie moeizaam geweest en tot een minimum beperkt gebleven. Maar ze had bewonderenswaardige kwalitetiten, zeker voor een vrouw van haar generatie: lef, durf, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, leergierigheid, ambitie. Ze had meestal een flink gevoel voor humor, kon veel en was eigenlijk nergens bang voor. Sterke vrouw!

En er zijn dingen waarvoor ik zal haar altijd dankbaar zal blijven: ik noem liefde voor muziek en voor dieren. Ik mocht alles met muziek (viool, piano, concerten bijwonen, platen luisteren) en alles met dieren - hoeveel poezen, konijnen, tortelduiven, schildpadden, vissen en parkietjes er wel niet bij ons hebben gewoond...en alles mocht, alles was goed. Mijn moeder nam ze in liefde op en leerde me hoe voor ze te zorgen. Haar hart was groot. En vandaag was het op.Henk en ik zijn even weg - naar Nederland, volgende week.

7 opmerkingen:

 1. Wat een schok! Wij leven heel erg met jullie mee en wensen jullie, en Aleid in het bijzonder, veel sterkte met het verwerken van dit gemis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel veel sterkte de komende tijd, ik volg jullie blog.
  Gecondoleerd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het liefst wil je dit soort dingen beheren en voorkomen en altijd gebeurt het bij een ander, totdat de tijd ook ons inhaalt... Heel veel sterkte voor de komende periode waarin jullie ongetwijfeld verdriet zullen hebben maar ook bezig zullen zijn met herinneren. Ik wens jullie alle tijd van de wereld toe die jullie nodig hebben.
  Wil Reurink

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gecondoleerd en veel sterkte.
  Rinie & Franka

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel veel sterkte in deze tijd. Het is, zoals je zegt, het einde van een tijdperk. Niet alleen van je moeders generatie maar ook voor jou zelf. zoals Karin Bloemen zingt: de dag waarop je moeder sterft, de dag waarop je nooit meer kind zult zijn. Hoe waar en hoe verdrietig, ondanks alles wat er misschien niet goed was aan jullie contact. Nogmaals veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo treffend, Véronique: dat lied hebben we gedraaid tijdens mijn moeders uitvaartbijeenkomst, maar vertolkt door Brigitte Kaandorp. Echt prachtig.

   Verwijderen